БТК вече може да предлага “тройна услуга”

Българската телекомуникационна компания вече е изградила транспортна мрежа от следващо поколение (NGTN), като използва платформа на Cisco. По този начин телекомът може да предложи повече и по-модерни услуги на своите над 2,5 милиона абонати за фиксирана телефония и Интернет.
Новата мрежа на БТК ще осигури по-голям капацитет и възможност за предлагане на т.нар. „тройна услуга” (Triple Play). Тя обединява пренос на глас, видео и данни по сигурен начин, както и пренос на взаимно свързан трафик от съседни държави, съобщиха от Cisco.
„Сътрудничеството с Cisco по изграждане на новата мрежа ще ни помогне да разширим географското си покритие и да ускорим внедряването на нови услуги като Triple Play, например”, коментира Мартин Щауб, главен изпълнителен директор на БТК. „Нашата стратегия за инфраструктура за единна конвергенция и предлагането на интегрирани услуги са в синхрон и с визията на Cisco”, добави той.
Опорната мрежа е изградена на базата на оптични платформи от серията Cisco ONS 15454 MSTP за DWDM (Dense Wavelength-Division Multiplexing). Развитието на мрежата ще осигури поддръжка на трафик от 10 гигабита в секунда.
Това е първото от многото планирани подобрения, които БТК предприе в националната телефонна инфраструктура след приватизацията на компанията. БТК използва оптичната опорна мрежа като основа за национално разгърната IP мрежа и премина от SDH към DWDM, за да предложи по-голям капацитет на трафика по оптично влакно.
„Като много други доставчици на телеком услуги в Централна и Източна Европа, БТК осъзнава, че трябва да предприеме своевременни действия, за да продължи да има водещи позиции пред своите конкуренти, както и да направи детайлен анализ на инфраструктурата си”, коментира Каан Терзиоглу, управляващ директор на Cisco Systems за Централна и Източна Европа. „Като една от най-важните части от основата на мрежата, платформата ONS 15454 MSTP предлага на БТК оптимален баланс между гъвкавост, капацитет и изпитани възможности”, допълни той.
Оптичната мрежа от следващо поколение на БТК е оборудвана с многофункционални транспортни платформи ONS 15454 и с маршрутизатори от серията Cisco 7600, които изграждат METRO Ethernet и дават възможност за доставяне на тройната услуга.

Коментар