YouTube е изправен срещу мощен конкурент

Позицията на YouTube като най-популярната дестинация за гледане на видео представлява едновременно сериозен риск и възможност за голяма печалба. Заедно с популярността си, сайтът среща и много проблеми в лицето на законите.
Напоследък YouTube бе замесен в много дела за авторски права, последното от които започна миналата седмица Viacom, която съди YouTube за 1 милиард долара. Фирмата майка на YouTube, Google, каза, че сайтът е само хостинг компания и законите на DMCA й позволяват да продължи да обслужва своите потребители, без да извършва нарушения.
Сега обаче YouTube ще се изправи срещу нов съперник в лицето на NBC и News Corp. Двата медийни гиганти са решили да обединят сили и планират да пуснат нов видео уеб сайт, съобщава dailytech.com. На него потребителите ще могат да качват файлове, ще има филми и тв шоута – всичко това безплатно. NBC ще хоства популярни тв шоута, а News Corp. на Fox ще хоства популярни филми.
Според анализаторите, предимство на NBC и News Corp. е, че компаниите ще си партнират с някои от най-големите конкуренти на Google – AOL, Microsoft, MySpace и Yahoo. Съдържание на NBC и News Corp. ще бъде разпространявано и чрез четирите компании.
Според изявлението, на новия сайт ще бъдат пуснати пълни епизоди и клипове от най-популярните шоу програми като Heroes, 24, My Name Is Earl, Saturday Night Live, Friday Night Lights, The Riches, 30 Rock, The Simpsons, The Tonight Show, Prison Break и много други. Ще бъдат включени още и материали от архива на NBC и News Corp.
С общ брой от около 65 милиона зрители на MySpace онлайн, NBC и News Corp. се надяват да направят голям удар в онлайн видео индустрията. Ясно е, че YouTube представлява огромна заплаха за традиционната тв и видео медия, а популярността му расте с всеки изминал ден.

Коментар