Нови акции срещу “пиратството” в страната

Нови акции срещу “пиратството” в страната
Иззети са компютри на фирми от Русе и Севлиево
13-05-2006
В акция срещу незаконното ползване на софтуер в провинцията, ГДБОП е иззела компютърните системи на дизайнерски и проектантски фирми в Русе и Севлиево, съобщава прес центърът на Главната дирекция.
Операцията в Русе е проведена под надзора на районния прокурор и със санкцията на съдия от районния съд. По време на огледа са открити незаконни копия на компютърни програми на стойност над 35 000 щ. д. По случая са образувани полицейски дознания.
Извършените проверки съвпадат с фестивала „Русе – град на правата” в рамките на правителствената кампания за защита на интелектуалната собственост, както и с кампанията „BSA идва във вашия град”.
По-рано през седмицата приключи съвместната специализирана операция на служители от ГДБОП и РЗБОП–Габрово по разкриване незаконно разпространение в Интернет на софтуерни продукти, игри, филми и музика. Установено е, че местен кабелен оператор и доставчик на Интернет услуги в Севлиево, чрез FTP сървъри предоставя за свободно ползване на над 2000 свои клиенти повече от 1500 филмови заглавия, от тях над 40 български.
Операторът е давал достъп и до пиратски софтуер, компютърни игри с “кракове” за тяхното използване и музика във формата на МР3. Количеството качена информация на сървърите е над 4 терабайта. 

При проведените процесуално следствени действия са иззети 4 kомпютърни системи, изпълняващи ролята на FTP сървъри, телевизионни и радиосървъри, чрез които в интернет са излъчвани 8 радио и 4 телевизионни програми, без съгласието на носителите на авторските права. По случая в ОДП Габрово е образувано полицейско производство за извършено престъпление по чл. 172 а от НК.

рубрика: Uncategorized

Коментар