Удължават делото срещу Microsoft с 2 години

Удължават делото срещу Microsoft с 2 години
Информацията до конкурентите им трябва да е актуална
15/05/2006
В петък стана ясно решението на американския съд да удължи делото срещу Microsoft с още две години. Срокът вече е до края на 2009, като дотогава компанията трябва да усъвършенства методите си за предоставяне на информация на конкурентите, правейки актуални промени в Microsoft Communications Protocol Program (MCPP). Причините за това са недостатъчните подобрения и опростявания на програмата, при разработването на които Microsoft се бави, съобщават от щатския съд.
Решението на софтуерния гигант за създаване на въпросната програма е взето през 2004 г. в резултат на големия натиск, който оказва американското анти-тръст законодателство. За да не бъде монополист при създаването на софтуер, пригоден за Windows, компанията трябва да разкрие част от протоколите си. Така ще се изравнят усилията на всички фирми, желаещи да пишат програми за Windows.
Европейският съюз съвсем наскоро също застана срещу софтуерния гигант, като изискваше споделяне на актуална информация с конкурентите, за да се премахне огромното предимство на Microsoft.
Американският съд коментира, че отлагането ще позволи на компаниите, заинтересовани от протоколите, да получават по-пълна и точна документация, която ще включва и промените и развитието на софтуера на Microsoft по време на делото.

Коментар