Как да предпазим компютъра от вируси

По-бързият и ценово по-достъпен Интернет кара все повече потребители да се възползват от услугите на глобалната мрежа – изпращане и получаване на електронни писма, разменяне и сваляне на файлове, комуникация в реално време и т.н. Във всяка една от споменатите възможности обаче се крие опасност. Затова потребителят винаги трябва да подхожда с повишено внимание, когато ползва Интернет услуги.

Най-често срещаните компютърни зарази са:

Вируси – прикачват се към истинска програма, например към редактор за текстообработка. Всеки път, когато стартирате програмата, вирусът се активира и може да се възпроизведе (като се прикачи към друга програма) или да причини поразии по компютъра ви.

E-mail вируси – разпространяват се чрез електронната поща и обикновено препращат свои копия към всички адреси, намиращи се в адресната книга на „жертвата“.

Червеи (Worms) – софтуер, който използва компютърните мрежи и “дупки” в сигурността, за да се разпространява. Копие на червея сканира мрежата за други машини с пропуски в сигурността, премества се в новата машина, използвайки дупката, и процесът започва отново.

Троянски кон (Trojan horse) – компютърна програма, която ви заблуждава, че е нещо безопасно, например игра. Но при стартиране, “играта”може да причини различни проблеми, в това число да отвори достъп до вашия компютър, за да може създателят на троянския кон да проникне в него.

Как да разберете дали сте заразени с компютърен вирус?

Първият вариант е от време на време да извършвате пълно сканиране на компютърната система, по план или спонтанно. Добър подход е да правите пълно сканиране поне веднъж в седмицата.

Вторият вариант за проверка не зависи от вас – ако забележите различни проблеми по време на работа с компютъра, значи вероятността да сте заразен е много голяма. Например, ако започнат да се появяват съобщения за грешки, липсващи файлове или “увисвания” на системата. Все пак трябва да знаете, че подобно поведение на системата не означава непременно, че компютърът е инфектиран. Затова при появата на смущаващи симптоми, изпълнете пълно сканиране на системата.

Преди да стартирате пълното сканиране, трябва да обновите вирусните дефиниции на използвания от вас антивирусен софтуер. Също трябва да изключите възстановяването на системата. Ето как става в Windows XP: Натиснете бутона “старт” (Start), десен клик върху “моят компютър” (My Computer) и изберете “свойства” (Properties). Оттам изберете възстановяване на системата (System Restore) и сложете отметка в “изключи възстановяване на системата”. След тома изберете “приложи” (Apply) и на появилия се прозорец натиснете върху “да” (Yes).

Добра идея е да проверите и кои програми се стартират заедно с операционната система. Някои вируси указват път към изпълнимите си файлове и има възможност да се стартират преди антивирусната програма и да попречат на правилното й функциониране. Отстраняването на този проблем можете да направите по следния начин: бутон Start, след това Run и в появилия се прозорец написвате “msconfig” и избирате Startup, където можете да изберете коя програма да се стартира заедно с операционната система. Важно е да не променяте нищо, ако не знаете на 100% какво правите, тъй като можете да провалите нормалната работа на системата.

Лечението

За да започнете „излекуването“, трябва да влезете в така наречения Safe режим, което става по следния начин: рестартирайте компютъра и преди да започне зареждането на операционната система Windows, натиснете бутона F8 от клавиатурата. След като сте влезли в безопасния режим на Windows, можете да стартирате антивирусната си програма и да направите пълно сканиране на системата. Когато приключи сканирането и заразените файлове бъдат изтрити, погледнете статистиката и вижте дали броят на намерените инфектирани файлове е същият като изтритите. Ако не е, вижте кои вируси не са изтрити и потърсете инструменти за премахването им. Всеки производител предлага подобен род мини приложения, предназначени за изчистване на точно определен вирус.

След като всичко е минало благополучно и вирусите са били изчистени, върнете системата в първоначално състояние, като отново включите възстановяването на системата (от System Restore).

Превенция

Много е важно вашето поведение в мрежата, за да избегнете заразяване на компютъра, а в някои случаи и загуба на информация. Затова ето няколко съвета, които ако бъдат спазвани, възможността да инфектирате вашия компютър е нищожна.

? Никога не стартирайте програми от неизвестен източник, например свалени от Интернет. Ако все пак не можете да се сдобиете по друг начин с необходимата програма, преди да я стартирате, задължително сканирайте изпълнимия файл.

? Избягвайте посещението на порнографски или хакерски сайтове.

? При получаване на електронно писмо, преди да го отворите, вижте кой е подателят и ако ви е непознат, по-добре не рискувайте с отварянето му.

? При получаване на електронно писмо с прикачен файл винаги сканирайте файла, преди да го отворите, дори подателят да ви е познат.

Тези елементарни мерки може да ви предпазят от сериозни беди. Друг е въпросът за избора на антивирусна програма, която в днешно време е задължителна. В компаниите с по-сложни компютърни инфраструктури мерките също са различни от описаните в статията. За сигурността на системите в добрия случай там се грижат професионалисти и дори цели отдели, които защитават фирмените мрежи с помощта на развити технически средства, обикновено комбинация от софтуер и хардуер. Но това е тема на друг анализ.

Коментари по темата: „Как да предпазим компютъра от вируси”

добавете коментар...

  1. nqkoii si tam

    Оправих си компютъра, но искам да го защитя на 100 процента. Предложения?

  2. Аз имам

    Даже след 3-те месеца – може пак да се преинсталира за още 3

  3. Genuine Windows

    Който има Оригинален Windows XP SP2 може да си свали новия Анти Вирус Секюрити на Microsoft – Windows Live OneCare, който е основната препоръчвана Защита и за Win.Vista. Има 90 дни траял.

Коментар