Лодка-болница помага на хората в Амазония

Болницата Abar? Hospital предоставя здравни услуги за населението в повече от 70 общности край реката

Болницата Abarе Hospital предоставя здравни услуги за населението в повече от 70 общности край реката (снимка: Ericsson)

Програмата за цифрово включване „Свързването на Амазония” (Amazon Connection), инициирана от Фондация Telefonica Vivo и Ericsson, спечели наградата на GSM асоциацията в категория „Най-добър мобилен продукт, инициатива или услуга за развиващите се пазари” за 2013 г.

Преди четири години двете компании, заедно с бразилската неправителствената организация Saude & Alegria, стартират комуникационен проект, който има за цел да подобри достъпа до здравеопазване и образование и да провокира икономически растеж в отдалечени части на света. Предоставянето на технологии и знания на общността довежда до ръст в предприемачеството и възможностите за намиране на работа.

Първата базова станция е инсталирана в град Белтера през 2009 г. и осигури 3G връзка за повече от 20 000 души. Инженерите забелязват, че по някаква странна причина реката, която се намира в близост, Tapajos River, играе ролята на огледало, което увеличава обхвата на 3G сигнал. Това откритие довежда до свързването през 2010 г. и на подвижната болнична лодка Abare Hospital.

Хиляди хора, които живеят в Амазония, могат да ползват висококачествено медицинско обслужване

Хиляди хора, които живеят в Амазония, могат да ползват висококачествено медицинско обслужване (снимка: Ericsson)

Болницата предоставя здравни услуги за населението в повече от 70 общности край реката. Telefonica Vivo инсталира антена за 3G сигнал, чийто обхват се разширява по естествен начин от реката. В резултат на това, всеки на борда на Abare има достъп до мобилна широколентова връзка.

Лекарите на лодката могат да се консултират със свои колеги по света, могат да изпращат рентгенови снимки и други изображения за експертна диагностика. Така хиляди хора, които живеят в Амазония, могат да ползват висококачествено медицинско обслужване. С подкрепата на местните университети, мобилният широколентов достъп на Abare се ползва и за програми за обучение на хората от общностите по реката.

На другия бряг на Tapajos River проектът се сблъска с ново предизвикателство – липсата на инфраструктура и непредвидими метеорологични особености. В Суруача няма дори ток, затова Ericsson изгражда иновативна хибридна система (на слънчеви батерии и ветрогенератор), която осигурява пълна функционалност на мобилната мрежа. През 2011 г. в Суруача е въведена и „Connect To Learn“ – програма на Ericsson за облачно базирани образователни услуги за прогимназиално обучение.

Разбирайки важната социална роля на инициативата за подвижната болнична лодка Abare, бразилското правителство инициира програма за създаване на още 100 болници-лодки. Финансирането на 32 от тях вече е одобрено.

Коментар