ЕС ще глоби Microsoft заради браузърите

ЕК иска от Microsoft да осигури възможност за избор на браузър във всички версии на Windows

ЕК иска от Microsoft да осигури възможност за избор на браузър във всички версии на Windows

Европейската комисия възнамерява да глоби Microsoft, заради отказа й да внедри прозорец за избор на браузър във всички версии на Windows. Според източници на Ройтерс, глобата ще стане факт до края на март, а сумата ще бъде голяма, тъй като Microsoft за втори път не изпълнява постановление на Комисията.

Новото дело срещу софтуерния гигант се води от октомври 2012 г. Комисията планира да глоби Microsoft до началото на Великденските празници, твърди един от източниците на Ройтерс. Евентуално забавяне може да възникне, заради процедурни пречки.

От Брюксел все още няма официален коментар по случая. Последните нарушения на постановлението на Европейската комисия са извършени в периода между февруари 2011 и юли 2012 г. Microsoft е изтъкнала като причина за нарушенията технически проблеми и е обещала да направи всичко възможно да ги отстрани, но това все още не е факт.

В новата операционна система Windows 8 първоначално също нямаше екран за избор на браузър. По тази причина през октомври миналата година бордът на директорите на Microsoft намали премията на CEO-то Стив Балмър.

Коментар