Cisco влезе в Топ 5 при сървърите

Модулните сървъри на Cisco наред с комутаторите Nexus са ключови за ръста на UCS бизнеса

Модулните сървъри на Cisco наред с комутаторите Nexus са ключови за ръста на UCS бизнеса

Американската компания Cisco влезе в челната петица на пазара за сървъри, сочат данни на IDC и Gartner за четвъртото тримесечие на 2012 г. Докато първите три места са окупирани от IBM, HP и Dell, за останалите две позиции се конкурират Fujitsu, Oracle и Cisco.

Единствената компания от Топ 5 с ръст над 40% през тримесечието спрямо същия период на предходната година е именно Cisco. Бизнесът със сървъри на компанията е нараснал с 40,9% за отчетния период.

В продължение на една година Cisco отчита устойчив ръст в продажбите на UCS (обединени компютърни системи). Тези решения са в основата на новите архитектури за центрове за данни, като обединяват изчислителни и мрежови ресурси, средства за съхранение и виртуализация в единна система.

Модулното решение Cisco Unified Computing System, например, включва блейд сървъри Cisco UCS B-Series с процесори Intel Xeon 5500 и патентована технология за разширение на паметта за приложения, използващи големи масиви данни. Тази система, наред с комутаторите Nexus, са ключови за ръста на UCS бизнеса на Cisco, който вече има над 20 000 клиента.

UCS е показател, че сървърите на база x86 заемат все по-голяма част от пазара и, че расте търсенето на модулни системи, които се използват от предприятията и големите центрове за данни в техните виртуални и частни облачни среди.

Наред с HPC (високопроизводителни изчислителни системи) и облака, доставчиците на ИТ услуги предпочитат мащабируеми плътно оптимизирани сървъри. Конвергираните системи се разглеждат като способ за опростяване на управлението и удължаване на срока за експлоатация, се казва в анализа на IDC.

Данните на Gartner сочат, че приходите на сървърния пазар са нараснали с 5,1% през четвъртото тримесечие, докато броят на доставките е намалял с 0,2%. Като цяло, през 2012 г. приходите в сегмента са паднали с 0,6%, а продажбите са се увеличили с 1,5%.

Коментар