Дизайнер майтапи кандидат-президент

Създателят на новинарския портал NewsVine Майк Дейвидсън хакна блога на сенатора и кандидат-президент на САЩ Джон МакКейн, съобщи TechCrunch. Дейвидсън сащо така е разработчик на популярния шаблон за оформление на системата за блогове MySpace.
Сътрудниците на администрацията на сенатора са използвали разработката на Дейвидсън при създаване на страницата на МакКейн в MySpace, без да укажат притежателя на авторското право. Дйвидсън не забранява използването на своите работи, даже не е възмутен и от липсата на отметка към автора в блога на сенатора.
Проблемът бил, че всяко отваряне на страницата на онлайн-дневника на МакКейн създава допълнително натоварване на сървъра на Дейвидсън, тъй като създателят на дневника е заложил копиране на графичните изображения, използвани в шаблона.
Откривайки подозрителните изходящи връзки от своя сървър, Дейвидсън заменил графичния файл с шеговито съдържание. Когато потребител посети блога на сенатора, открива на най-видно място страница със следния текст: "Аз заявявам, че моето мнение по повод еднополовите бракове се е променило. Поддържам хомосексуални сватби, особено бракосъчетания между чувствени жени".
Към момента вместо изображение на страницата на блога на сенатора има празнота. Това не е първият случай на подобен взлом на уеб страници. През 2006 година сътрудник на Microsoft използва чужд файл за оформление на сайт, без да укаже авторство. Притежателят на файла и на сървъра, на който той е бил разположен, замени изображението, в резултат на което на страницата на блога на компанията Microsoft се появи картинка с порнографско съдържание.

Коментар