Asustek отделя бизнеса си с лаптопи в дъщерна компания

Една от най-големите тайвански компании, Asustek, планира да отдели бизнеса със собствената марка лаптопи в дъщерната си компания Asusalpha Computer. Производството на дънни платки и конзоли за игри за Sony ще остане в дейността на Asustek, според индустриални източници, цитирани от digitimes.com.
Някои анализатори обаче смятат, че този ход ще доведе до отслабване на позициите на Asusalpha на ОЕМ пазара.
Dell, който поръча един милион лаптопа от Asustek, е настоял от своя партньор да отдели производството на собствените си ноутбуци до първото тримесечие на 2008 г. В противен случай Dell би преосмислил бъдещите си поръчки към Asustek.
Това изискване на Dell, съчетано с факта, че през ноември приключват поръчките на Apple към Asustek за производство на MacBooks, както и с намаляването на обема на продажбите към Toshiba се очаква да отслаби конкурентността на Asusalpha на ОЕМ пазара за ноутбуци.
Продажбите на лаптопи с марката Asustek разцъфтяха през последните две години, което принуди ОЕМ клиенти като Sony и Apple да пренасочат поръчките за производство на техните ноутбуци към Foxconn Electronics и Quanta Computer.
Тоталното разделение на ОЕМ производството от собствения марков бизнес може би е най-подходящото решение за Asustek, смятат анализатори, което ще й позволи да развива по-успешно и двата сегмента.

Коментар