IBM подготвя мултимедиен браузър за слепи

IBM разкри планове да пусне на пазара нов тип мултимедиен браузър, който ще позволи на потребителите с увредено зрение достъп до видео и аудио съдържание в Интернет. Изследването за проекта е било извършено от д-р Чиеко Асавака, сляп служител на IBM, който работи в една от лабораториите на компанията в Япония, за да помогне в създаването на Accessibility Browser или просто A-Browser.

Асавака стартирал проекта, подтикнат от своето чувство на безсилие, че не може да разгледа изцяло интернет съдържанието. Повечето говорещи браузъри и екранни четци не могат да пускат видео или анимации както трябва. Други програми пускат дадено съдържание, но без да позволят на уеб страницата да се зареди правилно, пише dailytech.com.

Асавака твърди, че A-Browser е различен, защото потребителите могат да контролират пускането на съдържанието (видео клипове или друго) с помощта на цяла група от “shortcut” ключове. В браузъра е включена и възможност, която позволява на потребителите да забавят или забързват видеото или анимациите.

Настоящото поколение на A-Browser е съвместимо с Windows Media Player и Real Player. За да помогне на браузъра да достигне до по-голяма публика, IBM ще направи софтуера с отворен код. A-Browser ще бъде пуснат безплатно по-късно през тази година.

Слепите потребители на Интернет станаха нарастваща сила в мрежата и се стремят техният глас да бъде чут. Target.com, например, беше съден през февруари миналата година от един от членовете на калифорнийската асоциация на слепите студенти. А през ноември м.г., същият този сайт беше съден и от Националната федерация на слепите.

Коментар