Microsoft ще лицензира Vista и на бездискови РС

Обикновено схемата за лицензиране на операционната система Windows предполага, че цялото РС е на едно място. В последно време този сценарий се променя. Технологии като виртуализацията означават, че един физически компютър може да действа като няколко виртуални машини. Високоскоростните мрежи пък позволяват различни части от РС-то да бъдат разположени на различни места.
Възможно е например потребителите да ползват олекотени, бездискови РС-та. В този случай необходимият твърд диск се намира в центъра за данни на фирмената ИТ инфраструктура, докато процесорът, графичната карта и други компоненти са в компютъра на работното място.
Досега не съществуваше подходящ начин за лицензиране на Windows на бездискови компютри. Нова схема на Microsoft обаче ще позволи на бизнеса да използва корпоративната версия Windows Vista Enterprise в случаите, когато сторидж ресурсите или изчислителната мощ на РС-то не са в самия десктоп компютър, съобщава News.com.
Освен за бездисковите РС-та, подходът на Microsoft е приложим и когато на един десктоп РС или тънък клиент се пускат множество виртуални машини, изпълнявани на сървър. Лицензът за Vista Enterprise и досега включваше допълнителни Windows виртуални машини, но само такива, работещи на десктоп РС-то, не и на сървъра. Новата схема на лицензиране Vista Enterprise Centralized Desktop поддържа виртуални Windows машини, изпълнявани на сървъра, и предвижда допълнителна годишна такса.
Въпреки че Microsoft легализира употребата на Windows на бездискови РС, не е сигурно, че технологията ще се наложи като масова практика в компаниите. Подходът има своите негативни страни и една от тях е нуждата от непрекъсваема високоскоростна мрежова връзка. Ако тя пропадне по някаква причина, цялото РС става неизползваемо. Освен това, компаниите ще се нуждаят и от софтуер на други производители, за да приведат в действие подобни конфигурации.
Поради техническите ограничения и масивните ИТ ресурси, необходими за работа с бездискови конфигурации, Microsoft очаква първоначално малък брой институции да приложат подобна схема на работа. Съображенията за сигурност в секретни правителствени агенции и финансови организации налагат твърдите дискове да бъдат разположени в центъра за данни, а не в десктоп РС-тата. Освен дисковата памет, може да се централизира и самото изпълнение на Windows, или и двете заедно.
Предстои обаче да се види каква ще бъде ефективността на подобни системи и доколко те ще получат разпространение в практиката.

Коментар