Дания иска $1 млрд. неплатен данък от Microsoft

Финансовото министерство на Дания поиска от Microsoft един милиард долара от сделката с Navision през 2002 г.

Финансовото министерство на Дания поиска от Microsoft един милиард долара от сделката с Navision през 2002 г.

Датските власти предявиха най-големия в историята си данъчен иск срещу Microsoft. Софтуерната компания си е спестила данък в размер на 1 милиард долара при покупката през 2002 г. на компанията Navision (сега Microsoft Dynamics Nav), която разработва продукти за финансовия сектор, съобщи местният телевизионен канал DR.

Твърди се, че скоро след покупката Microsoft е продала част от правата за Navision ERP на своя ирландска дъщерна компания на подозрително ниска цена.

Сделката е направила възможно изнасянето на ценни активи отвъд пределите на Дания – страна, известна с високите си данъци, без да се платят дължимите суми на финансовото министерство.

На този етап няма официален коментар от Microsoft за претенциите на Дания. Едва ли обаче компанията от Редмънт ще се съгласи да плати доброволно 1 милиард долара данъци за сделка, извършена преди повече от 10 години. Вероятно ще се стигне до съдебно дело.

Според публикация в The Next Web, подразделението на Microsoft в Ирландия се притежава ефективно от компании, регистрирани в данъчни убежища като Бермудите и Британските Вирджински острови.

Коментар