Японски робот играе умело блекджек

Японската компания Yaskawa Motoman впечатли посетителите на изложение в Чикаго със своя робот SDA10F, който с успех раздава картите за блекджек. Нещо повече, двуръкият робот се изявява и като пълноценен участник в играта заедно с трима човека.

SDA 10F действа ловко, отличава се с висококачествена камера за разпознаване на изображения и интелигентен софтуер, който управлява всички компоненти, пише Gizmag.com.

В момента Yaskawa Motoman произвежда над 175 модела роботи за различни индустрии, като досега е продала над 250 хиляди устройства. Компанията жъне успех, прилагайки несандартни подходи.

Японците работят над робота-крупие в продължение на няколко години, като постоянно подобряват софтуера. Новата платформа превръща SDA 10F в човекоподобна машина с две ръце и въртящо се тяло.

Всяка ръка има седем оси на въртене със скорост от половин до един оборот в секунда, а рамото може да поеме 10 кг. Тези характеристики осигуряват изключителната маневреност на робота.

SDA 10F разпределя картите, като използва и двете си ръце и може да ги прехвърля от едната в другата. Ставите поддържат пълно 360-градусово завъртане.

И накрая, за да бъде пълноценен играч, SDA 10F използва CCD камера с резолюция 640×480 пиксела. Роботът разпознава различни обекти и тяхното движение, посочва карти и мисли стратегически за играта.

Коментар