Intel може да произвежда ARM процесори

Изоставането на Intel в мобилния бизнес може да подтикне компанията да стане контрактен производител на ARM производител

Изоставането на Intel в мобилния бизнес може да подтикне компанията да стане контрактен производител на ARM процесори

Intel е лидерът на пазара за РС процесори, но не така стоят нещата при чиповете за мобилни устройства, където доминира архитектурата ARM на едноименния британски холдинг. Изоставането в мобилния сегмент може да подтикне компанията да започне ARM производство, колкото и малко вероятно да изглежда това на пръв поглед.

Според източници на Ройтерс, процесорният гигант вече има клиент, на който да доставя чипове с конкурентната архитектура. Както е известно, разработчикът на ARM не произвежда самите чипове, а дава лицензи на много други компании. Защо не и Intel да се възползва от тази възможност?

Още през 2012 година шефове на Intel и Apple са уговаряли сделка за контрактно производство на процесори. Двете компании обаче все още не са стигнали до окончателно споразумение.

Подобно партньорство изглежда логично за Apple. Компанията от Купертино иска да намали зависимостта си в производството от Samsung, с която води патентна война.

За Intel обаче сделката не е еднозначна. Пускането на мобилни чипове по поръчка може да подрони собствения й бизнес с Atom процесори за смартфони и таблети. От друга страна, Intel постепенно се вживява в ролята на контрактен производител. Така например, компанията обяви споразумение за производство на програмируеми логически матрици за Altera на базата на 14-нанометрова технология с транзистори Tri-Gate.

Решението дали Intel да доставя ARM чипове за Apple вероятно ще бъде взето от новия главен изпълнителен директор на компанията. Пол Отелини, сегашният CEO, вече обяви, че през май 2013 г. се оттегля от поста си. Неговият наследник все още не е известен, но във всички случаи това ще бъде мениджър с визия за мобилния бизнес, коментират анализатори.

Коментар