Apple остава лидер на смартфон пазара в САЩ

Applе отстоява лидерската си позиция на пазара за смартфони в САЩ

Applе отстоява лидерската си позиция на пазара за смартфони в САЩ

Докато Samsung увеличава преднината си пред Apple на световния пазар за смартфони, американската компания отстоява лидерска позиция у дома. iPhone все още няма равен на пазара в САЩ, сочат последни данни на ComScore.

През януари 37,8% от американските потребители на смартфони са ползвали устройства на Apple. За сравнение, през октомври миналата година този показател беше 34,3%.

На второ място по популярност в САЩ е Samsung. Корейските смартфони заемат 21,4% дял на американския пазар, като за три месеца бележат ръст от 1,9%.

Трети е тайванският производител HTC, но делът на компанията е намалял от 11,4% до 9,7% за едно тримесечие. В челната петица попадат още Motorola (8,6%) и LG (7%).

Въпреки доминацията на Apple като марка, най-разпространена мобилна платформа в САЩ продължава да бъде Android с дял от 52,3%, в сравнение с 53,6% през октомври. Apple iOS бележи ръст от 34,3 до 37,8% за едно тримесечие.

Следващите три места са за BlackBerry, Windows Mobile/Windows Phone и Symbian съответно с 5,9%, 3,1% и 0,5% от американския пазар на мобилни платформи.

Укрепването на позициите на Apple в САЩ се дължи безспорно на пускането на iPhone 5 и стабилното търсене на предходните модели. През четвъртото тримесечие iPhone 5 и iPhone 4S бяха най-продаваните смартфони в света.

Коментар