Microsoft планира намаление на цените

Производителите на сензорни лаптопи ще купуват по-евтин Windows 8 от Microsoft

Производителите на сензорни лаптопи ще купуват по-евтин Windows 8 от Microsoft

Microsoft планира сериозно да намали цените на своите Windows 8 продукти, в частност на самата операционна системи и приложенията Office.

От есента комплектът Windows 8 и офис пакет ще се доставя на производителите на 10,8-инчови сензорни лаптопи за сумата от 40 долара, вместо сегашните 120 долара, съобщи Уол Стрийт Джърнъл.

Цените на лицензите на Windows 8 за производители на лаптопи с диагонал на екрана 11,6 инча ще паднат с 20 долара, твърди Digitimes.com. Отстъпката ще влезе в сила от април-май, а по-ниските цени в търговската мрежа ще станат факт през лятото.

Намалението на цените на софтуера ще даде импулс на продажбите на ноутбуци и нетбуци Eee PC, коментира генералният директор на Asus Джери Шен. По неговите думи, през третото или четвъртото тримесечие компанията ще може да предложи компютри на по-изгодни цени.

Според анализатори, отстъпките за софтуера на Microsoft ще позволят на производителите на компютри да намалят съществено складовите наличности от 10-инчови ноутбуци и да продължат да доставят подобни устройства в някои страни.

Коментар