105 фирми на дванадесетото издание на най-големия кариерен форум в страната

Дванадесетото издание на най-голямото младежко кариерно събитие в България „Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот“ стартира на 12 март 2013 г. в „Национален дворец на културата”, ет. 5, в София. Форумът бе официално открит от Заместник-министъра на образованието, младежта и науката – Петя Евтимова; Изпълнителния директор на Агенция по заетостта – Камелия Лозанова; Ръководителя на Представителството на Европейската комисия в България – Зинаида Златанова;  Конфедералния секретар на КТ „Подкрепа” – Емил Димитров; Управителя на JobTiger ООД – Светлозар Петров и Изпълнителния директор на Нестле България – Хуан Карлос Пералехо. Те пожелаха успех на тазгодишното издание на форума и по-добри възможности за развитие и професионална реализация на младите специалисти през 2013 г.

jobtiger career - ins

Форумът се организира от компанията за HR услуги JobTiger. По традиция Нестле България – най-голямата компания за храни и напитки в България, подкрепя „Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот” и е генерален спонсор за 10-та поредна година. И тази година форумът ще се проведе в 7 университетски града, като за участие в Софийското издание на Кариери 2013 са се записали 105 фирми.

В четвъртата година на кризата най-голямото в страната кариерно събитие отново ще предложи работни и стажантски места на студенти и млади специалисти, които искат да започнат своята кариера в България. Основни проблеми в реализацията на младите хора са липсата на трудов стаж и високата младежка безработица. „Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот” е форумът, в рамките на който те имат възможност да се запознаят с подходящи стажантски програми. Това е единственото по рода и мащаба си събитие в страната. Мястото, където бизнесът среща младите хора и им предоставя реален шанс за развитие и реализация в кариерата.

Резултатите от изминалите издания на форума показват, че за дванадесет години близо 155 000 студенти и млади специалисти от цялата страна са посетили форума в търсене на подходяща професионална реализация, а почти 25 000 са започнали работа или стаж в желана от тях компания. Днес зад много от щандовете на фирмите-участници в „Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот” стоят хора, започнали кариерното си развитие именно чрез някои от предишните издания на форума.

Участието на студентите и младите специалисти в „Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот“ е безплатно. По традиция форумът е придружен от предварителни специализирани „работилници” (уъркшопи). Те се провеждат в различни университети в цялата страна, непосредствено преди старта на събитието. По време на тези срещи студентите имат възможност да се запознаят в детайли с подготовката на автобиография и мотивационно писмо, както и да получат ценни съвети за поведението си по време на интервю за работа. Представя се и кратка предварителна информация за фирмите, които участват в „Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот“.

И тази година, такива „уъркшопи“ ще бъдат организирани във всички градове на форума, а семинарна програма ще има в София, Варна, Пловдив и Свищов.

В софийското издание на форума със специален щанд участва и кампанията на Европейската комисия под надслов „Младежта в движение“. Там ще бъдат представени различни образователни програми и инструменти за европейска мобилност.

Освен като организатор, JobTiger за поредна година ще присъства с отделен щанд във всички градове на провеждане на „Национални дни на кариерата“, посветен на екипа по подбор на персонал. На щанда в София ще има възможност и за кариерно консултиране на посетителите. Фирмата предлага и развива нови възможности на пазара на труда в България с твърдото убеждение, че всеки може да изгради кариера, чрез която да реализира своя пълен потенциал. JobTiger работи с над 22 000 клиенти-работодатели и близо 290 000 търсещи работа в цяла България – от студенти и талантливи млади хора, до опитни професионалисти и мениджъри.

Нестле България е генерален спонсор на форума за 10-та поредна година. Като компания номер едно в балансираното хранене и активния начин на живот, Нестле България е отдадена на подобряването на живота на хората навсякъде и всеки ден. Традиционното партньорство между Нестле България и организаторите на „Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот” JobTiger е част от устойчивото и дългосрочно развитие на програмата на Нестле за корпоративна ангажираност към обществено значими инициативи. Повече от 16 години студенти и млади професионалисти имат възможност да участват в стажантски програми в Нестле България като придобиват практически познания в голяма международна компания в реална работна среда.

Стажантските програми, които се радват на голям успех, дават възможност на младите хора с малък опит да се докоснат до ключовите аспекти на един разнообразен бизнес с глобално мислене. Личната отговорност и самостоятелността са изключително важни, и благодарение на своята мотивация и отдаденост 100% от участвалите в едногодишен стаж в Нестле България за 2012 са продължили своето професионално развитие в компанията.