Три компании ще доставят процесори на Apple

Тайванският производител  TSMC ще доставя на Apple 40% от новите мобилни процесори A7

Тайванският производител TSMC ще доставя на Apple 40% от новите мобилни процесори A7

TSMC, Samsung и Intel са трите компании, които ще произвеждат новите мобилни процесори от А-серия за iPhone, iPad и iPod touch. Информацията изтече от тайванското издание Focus Taiwan, което се позовава на източници от местната ИТ индустрия.

Контрактният производител TSMC, базиран в Тайван, е получил голяма поръчка от Apple за процесори от А-серия, предназначени за мобилни устройства. 50% от чиповете A7 ще произвежда Samsung, а на Intel са възложени 10% от поръчките. Останалите 40% ще достави TSMC.

Под конкурентен натиск от Globalfoundries (компания за производство на чипове, която бе формирана след разделянето на AMD) TSMC ще намали цените на 28-нанометровите си продукти.

Допълнително влияние върху цените оказва и вторият по големина контрактен  производител на чипове – United Microelectronics (UMC), който през третото тримесечие на 2013 г. планира да пусне 28-нанометров технологичен процес.

По-рано се появиха информации, че Foxconn – най-големият контрактен производител в света и основен партньор на Apple – вече е пристъпил към производството на новия смартфон iPhone 5S. Очаква се официалният дебют на устройството да се състои през юли.

Твърди се, че iPhone 5S ще се произвежда на линиите за iPhone 5. В момента Foxconn настройва производствените процеси, а към средата на пролетта ще пусне линиите на пълния им капацитет.

Новият смартфон на Apple ще използва технология „in-cell”, ще има датчик за пръстови отпечатъци и ще поддържа безжичната технология с малък радиус на действие NFC, твърди Commercial Times. Доставката на компонентите за тези технологии е възложена на компанията Chipbond.

Анализаторската компания Daiwa Securities Group прогнозира, че TSMC ще остане един от малкото производители на чипове с ръст над средния за сектора. През второто тримесечие на 2013 г. се очаква тайванската компания да отбележи 5% ръст на приходите, а през четвъртото постъпленията й ще нараснат със 7%. В периода януари-февруари продажбите на TSMC нараснаха с 29,4%, спрямо същия период на миналата година.

Коментар