Kodak излиза от фалит през лятото

Kodak се надява скоро да излезе от процедурата на фалит, обявена през януари 2012 г.

Kodak се надява скоро да излезе от процедурата на фалит, обявена през януари 2012 г.

Загубите на Kodak, някогашният лидер във фототехниката, нараснаха двойно през четвъртото тримесечие на 2012 година. Въпреки това обаче компанията очаква още към средата на текущата година да излезе от процедурата на фалит, става ясно от публикувания наскоро корпоративен отчет.

Фактор, който ще изведе компанията на печелившия път, е изместването на фокуса върху пазара на комерсиален печат.

Чистата загуба на Kodak е нараснала от 117 до 402 млн. долара, а приходите са намалели с 24% до 1,12 млрд. долара през четвъртото тримесечие на 2012 г., спрямо същия период на предходната година.

Като цяло за годината, загубите на Kodak са нараснали с 80%, достигайки 1,38 млрд. долара. Като се приспаднат обаче разходите за реорганизация и преструктуриране в размер на 1,07 млрд. долара, годишната загуба пада до само 308 млн. долара.

Приходите на Kodak през миналата година падат с 20%, до 4,11 млрд. долара. Компанията отдава този спад на икономическата слабост в редица региони и индустрии, колебанията на валутния курс и решението й да излезе от някои пазари. Към края на 2012 г. Kodak е разполагала с наличност от 1,14 млрд. долара.

Kodak планира скоро да представи план за реорганизация. Компанията очаква да излезе от процедурата на фалит към средата на 2013 година, обяви изпълнителният директор Антонио Перец. Kodak беше принудена да обяви фалит през януари миналата година, заради постоянно влошаващите се финансови показатели.

Коментар