iPhone 5S ще чете пръстови отпечатъци

Една от новостите в iPhone 5S се очаква да бъде скенерът на пръстови отпечатъци

Една от новостите в iPhone 5S се очаква да бъде скенерът на пръстови отпечатъци

Новият смартфон iPhone 5S, очакван по-късно тази година, ще предложи няколко интересни нововъведения за потребителите на Apple. Сред тях са четецът на пръстови отпечатъци и поддръжката на безжична технология NFC, сочат повечето предварителни информации за устройството.

Скенерът на пръстови отпечатъци ще се използва на първо място за защита на персоналните данни, съхранявани в устройството. Освен това скенерът ще работи тясно с NFC за обезпечаване на допълнителна сигурност при мобилни плащания.

За появата на NFC в устройствата на Apple се говори отдавна, но подобен модул все още липсва в iPhone. В същото време останалите производители вече интегрираха NFC в своите смартфони и таблети.

Apple обясни липсата на NFC в петата версия на iPhone с недостатъчния интерес към тази технология. Ситуацията обаче се променя и все по-често NFC намира приложение за извършване на безконтактни плащания чрез просто приближаване на мобилното устройство към специален терминал.

Засега няма официална информация от Apple дали двете технологии – NFC и скенерът на пръстови отпечатъци – ще бъдат интегрирани в iPhone 5S.

Коментар