Стартира проект за 10-доларов телефон

Инициатива за 10-доларов мобилен телефон предприе Центърът за ИТ изследвания в интерес на обществото (CITRIS) към Университета на Калифорния в Бъркли. Евтините GSM-и ще задоволяват нарасналото търсене в развиващите се пазари.
Новият проект използва вече отработените механизми на инициативата “Лаптоп за всяко дете” (OLPC), чиято цел е да осигури на учениците в бедните страни достъпни компютри.
Няколко тайвански компании, сред които гигантите в ОЕМ производството Foxconn, Compal Communications и Quanta Computer са най-вероятните партньори на CITRIS в инициативата за $10-доларов хендсет. Очаква се също в проекта да участват и водещите американски компании Intel и Microsoft.
Търсенето на екстремно евтини хендсети расте в световен мащаб. Анализатори оценяват нуждата от такива телефони на повече от 500 милиона броя.
За да пуснат 10-доларов мобилен апарат, производителите трябва да вградят в него материали за не повече от $5, според източници от индустрията. В момента са достъпни ултра евтини хендсети за по $15-20. Анализатори очакват 10-доларови устройства след около две години.

Коментар