IBM атакува Windows в малкия бизнес

IBM обяви война на Microsoft на пазара за малките фирми, като значително намали цената на своя сървър System i. С този ход Биг Блу атакува сървърите, базирани на Windows, които са предназначени за компании с до 5 работни места.
Днес е трудно да се открие System i в малките фирми, които традиционно са се насочили към по-евтините сървъри на приложения под Windows, писа informationweek.com. IBM се надява да промени статуквото, като накара търговците да рекламират сървъра като евтин, по-малко уязвим на вируси и по-надежден.
Новият продукт System i Express работи с операционната система на IBM i5 и ще бъде продаван за малко под 8000$ с лиценз за 5 потребителя. За всеки следващи пет нови потребителя ще се плаща по 1250$. Техническата поддръжка ще е част от пакета при условие, че обажданията се правят през работно време. 24–часова поддръжка, седем дни седмично ще трябва да се закупува отделно.
Малкият и средният бизнес е готов да направи покупка на разумна цена при условие, че получи надеждност и определено ниво на поддръжка. Според IBM, System i покрива тези две условия, а и освен това е доста по-защитен срещу вируси, тъй като повечето вируси са написани и се пишат за много по-широко разпространения Windows.
Анализаторите смятат, че продуктът на IBM има предимство и в сигурността, тъй като операционната му система не е интересна цел за хакерите. Освен това за System i са нужни много по-малко пачове, което намалява боричкането с поддръжката, когато трябва да се оправят уязвимости.
Успехът в начинанието на IBM да открадне малките фирми от Microsoft зависи не толкова от хардуера, колкото от пакетите софтуер, които компанията предлага. IBM добре осъзнава това и работи много тясно със софтуерни партньори.
Понастоящем IBM разполага с хардуерни и софтуерни пакети, които обхващат над 130 подсегмента на различни типове бизнес, започвайки от малките търговци и производства и стигайки до стадиони и погребални агенции.
Все пак обаче на малките и средните предприятия няма да им е много лесно да се решат да преминат от Windows базираните сървъри към System i. Това е така, защото ако се решат на такава стъпка, то няма да е достатъчно само да сменят хардуера си, но и част от софтуера. System i използва Power5 RISC чип на IBM, докато Windows сървърите са базирани на платформата x86.
Според анализаторите от IDCSystem i ще привлече много от 67-те милиона малки и средни предприятия по света (МСП), вкл. и 8-те милиона в САЩ. IBM смята да продава своя продукт на МСП чрез местните си софтуерни партньори.
През 2006 година компанията е продала само хардуер за System i на стойност 2$ милиарда, според IDC, като около 3% от този приход са били от нови клиенти. От IBM вярват, че могат да утроят броя на нови клиенти през първата година на предлагането на System i.

Коментар