Видео игрите са по-добре регулирани от филмите и музиката

Индустрията за видео игри често е обвинявана, че пуска прекомерно много игри с насилие на пазара, рекламирани с цел да бъдат харесани от децата. Но къде се нарежда тази индустрия сред другите индустрии за забавление, като например филмовата и музикалната?
Един нов доклад на US Federal Trade Commission (FTC) се опитва да отговори на този въпрос, а резултатите са доста добри за гейминг индустрията.
Докладът разглежда структурата и операциите на програмите за саморегулиране на всяка индустрия, като например ESRB – вид система за рейтингиране на съдържанието на видео игрите. Той изследва колко от своите продукти за „възрастни”, индустриите рекламират и за деца.
Проучването включва и едно „мистериозно” дете – купувач, което влиза в произволни магазини и се опитва да си купи филми, музика и видео игри, чиито рейтинг забранява на търговците да ги продават директно на деца.
И трите индустрии, според доклада, спазват повечето от самоналожените им правила, забраняващи рекламиране на продукти за възрастни по телевизия и списания с цел да се продават и на децата и юношите. Въпреки това обаче FTC критикува остро интернет рекламата, която е наречена „изключително важен посредник, който достига до милиони деца всеки ден”.
И докато докладът цитира множество примери за филми, музика и игри, рекламирани на тийн– ориентирани сайтове, той отбелязва и че само гейминг индустрията има правила, които ограничават подобна реклама. Според тези правила, реклами за игри за възрастни не могат да се появяват на сайтове, където над 45% от посетителите са под 17-годишна възраст.
Докладът подкрепя тези правила и предлага филмовата и музикалната индустрии също да ги възприемат.
А що се отнася до „детето купувач”, докладът отбелязва, че индустрията на видео игрите е осъществила най-сериозния прогрес от трите, като е засилила съществуващите правила за продажба. Вероятността пълнолетен да си закупи игра с рейтинг на съдържанието M е намаляла почти двойно, в сравнение с 40% от предишния доклад от 2000 година.

Коментар