МОКС “Интерспутник” ще заседава в София

София ще бъде домакин на 35-та сесия на Международната организация за космически съобщения „Интерспутник”, съобщиха организаторите от Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС), която представя България в МОКС. Срещата ще се състои от 24 до 26 април 2007 г. в столичния хотел „Грийнвил”.
Очаква се в доклада си генералният директор на МОКС “Интерспутник” Вадим Белов да отчете много успешна финансовата година, с над 40% увеличение на приходите в сравнение с предишната. Планира се да бъде избран нов председател на Експлоатационния комитет с едногодишен мандат.
В „Интерспутник” влизат правителствата на 25 държави. Интерес към приобщаване са заявили представителите и на Индонезия. Продължава работата по присъединяването на Узбекистан, Люксембург и Малайзия.
МОКС „Интерспутник” е една от първите в света организации, която предоставя далекосъобщителни услуги чрез спътници от 1971 година. Държавни и частни организации от 40 страни наемат спътникови канали за цифрово радио и телевизионно разпръскване, високоскоростен достъп до Интернет, видеоконферентни връзки и др.
“Интерспутник” предлага услуги чрез разположените на геостационарна орбита (в дъгата от 11 градуса западна дължина до 140 градуса източна дължина) спътници: “ABS-1”, “Експрес-3А”, “Експрес-АМ2”, “Експресс-АМ22”, “Експрес-АМ1”, “Експрес-АМ3”, “Хоризонт-37» и “Хоризонт-40”, “Ямал-200”.
Организацията има статут на официален дистрибутор на спътников ресурс и услуги на европейския спътников оператор EUTELSAT чрез спътника „ЕutelsatW4”. За разпространение на телевизионни програми МОКС ”Интерспутник” наема капацитет и на спътниковата организация Intelsat чрез нейният спътник “Intelsat-904”.
На срещата в София ще се обсъжда и въпросът за присъединяване на организацията като наблюдател в Регионалното сдружение в областта на далекосъобщенията, което включва Администрациите по далекосъобщения на страните от ОНД и Прибалтика. Основните задачи на сдружението са свързани с хармонизация и развитие на далекосъобщителните мрежи, управление на радиочестотния спектър, тарифна политика в областта на далекосъобщителните услуги и др.

Коментар