HP отчита $1.7 милиарда печалба за тримесечие февруари-април 2006 г.

19-05-2006 – APRA Porter Novelli
HP отчита $1.7 милиарда печалба за тримесечие февруари-април 2006 г.
•       Нетни приходи от $22.6 милиарда, 5% годишно нарастване или 8%, след като се приспаднат курсовите разлики
•       Оперативна печалба от $1.7 милиарда, или $0.51 доход на акция, в сравнение с $0.33 за същия период миналата година
•       Паричен поток от операции от $3.6 милиарда
София, 19 май 2006 г. – HP обяви финансовите резултати на компанията за тримесечието, приключващо на 30 април 2006 г., отчитайки нетни приходи в размер на $22.6 милиарда, което представлява 5% ръст, в сравнение с предходната година. Отчетената оперативна печалба е в размер на $1.7 милиарда, а доходът на акция е $0.51, в сравнение с $0.33 за същия период през предходната година.
“HP отчете още едно много успешно тримесечие,” каза Mark Hurd, президент и главен изпълнителен директор на HP. “Увеличихме приходите, разширихме марджините и генерирахме рекорден паричен поток. В същото време продължaваме да се придържаме стриктно към нашата стратегия и да инвестираме в успеха на компанията в дългосрочен аспект.”
През тримесечието, в сравнение с предходната година, приходите в Северна и Южна Америка нарастват с 10% до $9.7 милиарда; приходите в Европа, Близкия Изток и Африка (след приспадане на курсови разлики) нарастват с 6%, приходите в Азия отбелязват ръст от 10%.
Personal System Group (PSG)
Приходите от тази продуктова група нарастват с 10%, в сравнение с миналата година и достигат $7.0 милиарда. В сравнение с предходната година приходите от настолни компютри нарастват с 1%, а приходите от преносими компютри отбелязват ръст от 27%. Приходите от бизнес клиенти отбелязват ръст от 3% в сравнение с предходната година, докато приходите от потребители за лични нужди нарастват с 24%. Отчетената оперативна печалба е $248 милиона или 3.6% от приходите, отбелязвайки ръст, в сравнение със същия период на предходната година, когато са били съответно $147 милиона или 2.3% от приходите.
Imaging and Printing Group (IPG)
Приходите в продуктова група IPG за отчетния период са $6.7 милиарда, което бележи ръст от 5%, в сравнение с предходната година. За същия период приходите от консумативи нарастват с 10%; приходите от продажбите на продукти за бизнес цели бележат ръст от 4%, а тези за дома – намаляват с 8%. Темпът на растеж продължава и при доставките на цветните лазерни принтери и многофункционални устройства, нарастващи съответно с 38% и 44%, в сравнение с предходната година. Отчетената оперативна печалба от продуктите в тази продуктова категория е в размер на $1.0 милиард или 15.5% от приходите, в сравнение с $814 милиона. или 12.7% от приходите за същия период през предходната година.
Enterprise Storage and Servers (ЕSS)
Тази продуктова група отчита приходи в размер на $4.3 милиарда, което бележи ръст от 2% в сравнение със същия период през миналата година. В сравнение с предходната година, приходите от индустриални сървъри нарастват с 4%, като ръстът при блейд сървърите е 60%. Приходите от мрежовите сторидж системи нарастват с 8%, Приходите от бизнес критични системи намаляват с 7%, тъй като значителният ръст на Integrity системите е компенсиран от намаляването на приходите от PA-RISC и Alpha. Отчетената оперативна печалба е в размер на $322 милиона или 7.5% от приходите, в сравнение със съответно $180 милиона или 4.3% от приходите, отчетени за същия период на предходната година.
HP Services (HPS)
Приходите от услуги през отчетния период са в размер на $3.9 милиарда. Приходите (след приспадане на курсовите разлики) отчитат ръст от 2%. Отчетената оперативна печалба е в размер на $345 милиона или 8.9% от приходите, в сравнение със съответно $292 милиона или 7,3 % от приходите, отчетени за същия период на предходната година.
Софуер
Приходите от софтуер са в размер на $330 милиона и бележат ръст от 20%, в сравнение с предходната година, като приходите от HP OpenView и HP OpenCall нарастват със съответно 25% и 11%. Отчетената оперативна печалба $3 милиона или 0.9% от приходите, като за същия период предходната година е била отчетена загуба в размер на $2 милиона.
Перспективи
HP предвижда размерът на приходите за периода май-юли 2006 г. да достигне $21.75 милиарда, и размерът на приходите за цялата финансова 2006 г. да достигне ниво от приблизително $91.0 милиарда.

Коментар