Ултрамалък сензор влиза в цифровите фотоапарати

Ултрамалък сензор влиза в цифровите фотоапарати
Чакаме джобни устройства с чип колкото човешки нокът
20/05/2006
Компания, занимаваща се с производство на микрочипове, Micron Technology Inc., ще представи съвсем скоро нов революционен продукт в областта. Става дума за дигитален сензор с размерите на човешки нокът, съобщават от Washingtonpost.
Това ще позволи производството на джобен формат мобилни телефони и фотоапарати, които да продуцират до 10 висококачествени снимки в секунда, както и ще е възможно заснемане на видеоматериали от висок клас. Сензорът предоставя 8 мегапиксела и се очаква да излезе на пазара догодина.
Чипът е изпълнен по технология CMOS (complementary metal-oxide semiconductor), за която са характерни минимално използване на мощност, ниска степен на загряване и висока функционалност. Ето защо специалистите смятат, че използваната в случая технология (или чиповете CMOS) ще се наложи с времето над традиционните CCDs (charge-coupled devices) устройства.
Суреш Венкатрама, ръководителят на отдел Дигитални фотоапарати, казва, че „продуктът предоставя възможности за висококачествени снимки и видео” и „ интегриран в съответния фотоапарат ще е достъпен на цени от $200 до $300”.

Коментар