В САЩ позволяват „фирмен” нет за лични нужди

В САЩ позволяват „фирмен” нет за лични нужди

Свободното сърфиране от офиса става необходимост

21/05/2006
Сърфирането в интернет за собствено удоволствие по време на работа се е превърнало в незаменима потребност за повечето американци, сочат данни от представително проучване. Половината от тях биха се отказали от сутрешното си кафе, в замяна на свободния достъп до мрежата, съобщават Associated Press.
Телефонна анкета, проведена наскоро по инициатива на Websense, показва, че 61% от служителите с достъп до интернет отделят поне малко време за персонални сайтове. Като цяло 3,1 часа от седмицата се прекарват в боравене с мрежата за лични цели и забавления, а 12,8 часа се ползва интернет във връзка с работата.
Една четвърт от служителите гледат видеоматериали или слушат музика веднъж седмично, по време на работа, а 18% от анкетираните притежават свалена от нета музика, картинки, видеоклипове.
Интересно е, че множество западни компании притежават стриктна интернет политика, която забранява сайтове с порнографско съдържание например, но позволява известна доза свободен достъп. И-мейл до доктор, уговаряне на среща или поръчване на подарък за рожден ден по време на обедната почивка например са традиционно позволени неща. Експерти смятат, че известната свобода в тази сфера подобрява мотивацията и работоспособността на служителите.

Коментар