“Човекът-паяк 3” намесен в споровете между Китай и САЩ

Новият филм “Човекът-паяк 3” беше използван като коз в атаките на САЩ срещу Китай за нарушения на авторските права. Официално филмът ще бъде пуснат в Щатите след около две седмици, но по улиците на Пекин вече се продават пиратски DVD–та с него.

По-рано този месец Вашингтон повдигна две жалби срещу Китай пред Световната търговска организация (СТО), в които обвинява Пекин, че не полага достатъчно усилия за наказването на пиратството с филми и музика. Освен това, ограниченията, наложени от Китай за внос на продукти на индустрията за забавление, нарушавали търговските закони.

Китай осъди този ход на САЩ, а вицепремиерът на страната Ву Йи, която води и икономическия диалог с Вашингтон, без заобикалки предупреди, че жалбите ще засегнат сериозно търговските връзки между двете страни. Ву каза, цитирана от CNET News.com, че от Вашингтон пренебрегват сериозните стъпки, които е направила нейната страна именно в насока за ограничаване на пиратството и налагането на по-строги закони и наказания в тази област.

Ву даде да се разбере, че жалбите със сигурност ще окажат негативно влияние върху отношенията между двете страни и неизбежно ще навредят сериозно на двустранното сътрудничество по проблема с интелектуалната собственост. Вицепремиерът добави, че тези действия на САЩ ще създадат проблеми и за достъпа на американски продукти на китайския пазар.

Широкоразпространената контрабанда на филми, музика и софтуер в Китай от доста време тормози Вашингтон, където много политици смятат, че пиратството носи част от вината за огромния търговски дефицит на САЩ.

Китай демонстрира своята решимост да спре пиратството, обявявайки план за действие за защита на интелектуалната собственост. Ще бъдат създадени и имплементирани 14 закона, отнасящи се до правата и употребата на интелектуална собственост.

Ву защити Китай, като даде за пример, че в борбата срещу пиратството през миналата година са арестувани 988 души, а съдилищата в Китай са разгледали 6441 случая за IP нарушения.

Коментар