Зловредният код се настанява в сайтовете

За първите три месеца на тази година са се появили 23 864 нови заплахи, установиха експерти по сигурността от Sophos. Това е повече от двойно увеличение на новооткрития зловреден код спрямо същия период на миналата година.

Освен значително нарасналият брой на заплахите, се забелязва и все по-активно използване на нов начин за разпространението им. Обикновено зловредният код се разнася посредством електронната кореспонденция като прикачен файл. Въпреки че това и в момента продължава, все повече писачи на вируси залагат своите продукти в зловредни уеб сайтове.
От Sophos отбелязват, че се наблюдава намаляване в процента на заразените имейли, който от 1.3% (или един на всеки 77 имейла) за първите три месеца на 2006 г. е стигнал  до един на 256, или само 0.4% за първото тримесечие.
За същия период експертите са идентифицирали по около 5000 ново-инфектирани уеб страници всеки ден. Като основна причина за това се посочва фактът, че все повече компютърни потребители знаят как да се предпазят от зловредния код в имейлите, поради което уеб става предпочитан метод за атаки.

Друго интересно откритие на компанията е, че по-малка част от инфектираните уеб сайтове са са създадени от самите хакери. Експертите установяват, че 70% от опасните сайтове са легитимни, но уязвени от писачите на зловреден код. Много уеб сайтове стават жертви, заради недобрата поддръжка или невъзможността за такава от техните собственици.

Коментар