“Телерик” награди с лаптоп IBM най-добрия програмист сред учениците

Водещата българска софтуерна компания “Телерик” е основният спонсор на 28-ата национална олимпиада по информатика, която се проведе от 20 до 23 април във Велико Търново.
За първото място, с максимален брой точки и перфектно решени задачи, Ростислав Руменов от Шумен получи уникален Lenovo лаптоп, който се отключва със специален сензор за пръстов отпечатък. За първи път на организирано IT състезание спонсор подарява нещо наистина с топ качество и най-модерни решения, което българските таланти заслужават.
На второ място – с награда PDA апарат, се класира Искрен Ценев от София, а за третото място iPOD nano отиде при Емил Ибрахимов от Стара Загора. Следващите петима класирали се участници получиха парична награда от 200 лева, а четирима след тях – по 100 лева.
„Като един от основните представители на българската софтуерна индустрия “Телерик” е тясно свързана с развитието на следващото поколение млади таланти в програмирането”, коментира Васил Терзиев, изпълнителен директор на “Телерик”. „За да бъде конкурентоспособен нашият бранш на световните пазари, се изисква сериозна подкрепа на образованието в областта на точните науки, както и насърчаване на ученици, притежаващи гъвкав ум и креативност. “
Националната олимпиада по информатика протича в няколко кръга, като на последния (финален) кръг се срещат най-добрите ученици от цялата страна от 5-и до 12-и клас. Лауреатите на финалния кръг се приемат без изпит в елитни български университети, а от най-добрите се избира разширеният състав на Националния отбор по информатика за участие в Балканската и Международната олимпиада по информатика.
През март “Телерик” стана и основен спонсор на световното изложение на Microsoft – ASP.NET Connections. По време на тридневния форум в Орландо “Телерик” представи последните версии на разработените от компанията софтуерни продукти – ASP.NET компонентите за потребителски интерфейси и първите компоненти за Windows Forms във Vista стил.
„Бяхме приятно изненадани от множеството клиенти, които посетиха нашия щанд и с които обсъждахме предизвикателствата на технологията и бъдещите ни планове”, каза Иво Недков, продуктов мениджър в ”Телерик”.
“Телерик” е водеща българска компания, която разработва и продава компоненти за потребителски интерфейси и софтуерни модули за .NET платформата на Microsoft. Компанията е основана през август 2002 г. и е една от най-динамично развиващите се софтуерни компании в световен мащаб.
“Телерик” е сертифициран златен партньор на Microsoft, Visual Studio Industry партньор на Microsoft, член на Консорциума на производителите на софтуерни компоненти и партньор на Borland Technology.

Коментар