Мащабен процес срещу далавери на ИТ бизнеса в САЩ

  
ИТ индустрията в САЩ я чакат тежки дни, след като федерални прокурори в страната повдигнаха дело срещу някои от най-големите играчи в сектора, съобщиха тези дни няколко от водещите световни медии.

През изминалата седмица от Департамента по правосъдие бяха повдигнати няколко граждански дела срещу Hewlett-Packard, Sun Microsystems и Accenture, съобщи CNET, като част от двугодишно разследване, включващо милиарди долари от правителствени проекти.

На 19 април четирите компании официално бяха обвинени в измама и заговор за спечелване на правителствени договори. През 2004 година компаниите са били разследвани за съюзяване с цел олигопол на пазара.

В настоящите дела ще бъдат обвинени поне 12 компании в подкупване с цел спечелване на проекти. Друго обвинение е сключването на стратегически съюзи, запазени в тайна от държавните агенции, които са купувачи на техните системи или са следвали съветите им.

Тази нелегална практика на компаниите тече от повече от десетилетие, се твърди в обвиненията срещу гигантите в ИТ индустрията.

Според документи на съда, прокурорите ще повдигнат шест дела срещу Cisco Systems, Electronic Data Systems, SAP, Lockheed Martin, Oracle, American Management Systems, CACI International, SeeBeyond Technology и Dell.

Поне още пет обвиняеми се разследват, сред които и компания, която е собственост на IBM, според съдебните документи.

Първоначално сред обвинените компании са били и Boeing, Raytheon, Microsoft, SAIC и Exostar, но през изминалата седмица съдът ги е освободил от отговорност.

Коментар