Вампирите са тема на форум за популярна наука

Дебора Хайд пише за паранормални явления от близо 20 години и изследва различни суеверия и паранормални твърдени

Дебора Хайд пише за паранормални явления от близо 20 години и изследва различни суеверия

Вампирите са нетипичен въпрос за научно събитие. Множество суеверия обаче имат донякъде логични първообрази, за които съществуват запазени исторически данни – това ще покаже Дебора Хайд по време на форума за популярна наука Ratio, който ще се състои на 27 април в Младежки театър Николай Бинев.

Авторката, главен редактор на списание The Skeptic, използва всички способи на рационалното мислене и научния метод при разглеждане на темата: тя борави с исторически данни за зараждането и развитието на този мит, както и с елементи от психологията и социалната психология, за да обясни защо хората са склонни да вярват в него.

Хайд ще разкаже как чумата и други епидемнични заболявания са се превърнали в предпоставка за вярата във вампири и ще даде любопитни обяснения на най-често срещаните методи за убиване на вампири.

„С тази тема искаме да покажем, че рационалното мислене може да се прилага от всеки и за всякакви въпроси, а не само в научна среда,“ обясни Любомир Бабуров, организатор на Ratio. „Със сериозния си опит в научното представяне на теми от сферата на паранормалното, Дебора може да покаже как научният метод се прилага към изцяло не-научни сфери“, допълни той.

Дебора Хайд пише за паранормални явления от близо 20 години и изследва различни суеверия и паранормални твърдения. Автор е на блога Jourdemayne, където споделя информация за историята и характера на паранормалните явления и причината вярванията в тях да са толкова разпространени.

Дебора говори по тези теми около два пъти на месец, на събития от различен калибър като Skeptics in the Pub, QED и др. Във форума Ratio ще участват и двама британски лектори – проф. Сюзън Блекмор и д-р Адам Харт-Дейвис, които ще говорят съответно за съзнанието и времето. Предстои да бъде обявен и четвъртият лектор на Ratio, който е българин.

Коментар