Мобилните игри тренират мозъка

Редовният гейминг с мобилни устройства държи мозъка в тонус

Редовният гейминг с мобилни устройства държи мозъка в тонус

Само един час дневно игри със смартфона е достатъчен за поддържане на мозъка в тонус. Нещо повече, мобилните игри тренират мозъка, така както спортът – мускулите, сочат резултатите от ново проучване.

Д-р Майкъл Петерсон от Нанянския технологичен университет в Сингапур твърди, че игрите с мобилни устройства способстват развитието на някои когнитивни навици. Човек започва да реагира по-бързо на ситуациите в реалния живот, предава британският Телеграф.

В хода на изследването са сравнени приложения за смартфони с тренажори, които „помпат” мускулите при повтарящи се движения. Използвани са игри от различни жанрове, като Bejeweled – вграждане на еднакви обекти в линии по три единици, Sims – виртуален симулатор на реалния живот, екшъни и др.

След месец на игри, доброволците показали подобрени способности за проследяване на няколко обекта за кратки периоди от време. Учените забелязали също развитие на пространствената памет, на способностите за съпоставяне на обекти и откриване на скрити предмети при изпълнение на визуални задачи.

Д-р Петерсън припомня, че редица предишни изследвания също са доказали развитие на когнитивни навици, благодарение на игри за персонални компютри и мобилни устройства. За първи път обаче в рамките на едно изследване учените са успели да разберат как се развиват различните навици, в резултат на използването на игри от различни жанрове.

Няма универсална рецепта, т.е. главна игра, която може да развие мозъка като цяло, коментира д-р Петерсън. Най-уместна е аналогията с тренажорите, които са предназначени за отделни групи мускули – по подобен начин действат и игрите от различни жанрове.

Коментари по темата: „Мобилните игри тренират мозъка”

добавете коментар...

  1. asd

    pc-игрите са зло, подтикват към насилиие, и забавят умственото развитие… за сметка на това, игрите на телефони правят детето – гений…..

    чака ни лошо… много лошо бъдеще…

Коментар