IDC: Apple няма да удържи първото място при таблетите

Apple ще изпитва все по-силен натиск от Android на пазара за таблети

Apple ще изпитва все по-силен натиск от Android на пазара за таблети

Apple създаде пазара на таблети със своя iPad и в продължение на няколко години е най-големият играч на него. През настоящата година обаче компанията от Купертино ще загуби лидерската си позиция, сочи нов анализ на IDC.

Apple ще бъде детронирана не от една компания, а от множество производители, които предлагат устройства под управление на Android. Всъщност, гугълската платформа ще надделее над епълската iOS.

IDC базира своята прогноза на статистически данни от продажбите през миналата година. През цялата 2012-та в света са доставени около 173 милиона таблета, над половината от които (51%) са iPad, но това е отстъпление спрямо 2011 г.

Въпреки прогнозата за 11-процентен ръст в продажбите на таблети през настоящата година, делът на Apple ще продължи да намалява – IDC очаква 46% за iPad. В същото време Android устройствата ще окупират 48,8% от пазара. Останалите 5,2% ще си поделят други производители, вкл. Microsoft с максимум от 1%.

Ситуацията на пазара за таблети ще продължи да се променя и в следващите години. Към 2017-та делът на Microsoft ще нарасне до 7%, прогнозира IDC. Анализаторите не вярват в светлото бъдеще на айпадите, поради твърде големия брой Android устройства, които вече превъзхождат по производителност дори iPad от четвърто поколение.

Съдбата на iPad остава неопределена в следващите четири години. Ако Apple не предприеме нещо, ще трябва да се задоволи с почетното второ място, както се случи при смартфоните, където Samsung детронира iPhone със своя флагман Galaxy S.

Коментари по темата: „IDC: Apple няма да удържи първото място при таблетите”

добавете коментар...

  1. kokich

    Големо вааааажно.

  2. asd

    все тая… в по-задълбочен анализ, колегата “АА” се изказа изключително изчерпателно…
    “бля ..бля” 🙂

  3. АА

    бля ..бля

Коментар