Asus атакува пазара със супер евтини лаптопи

Тайванската компания Asustek Computer ще пусне в продажба четири модела евтини лаптопи с марката Asus. Цените на новите мобилни компютри, очаквани на пазара през юли, ще варират от $249 до $549, твърди digitimes.com.
Asustek, който е един от големите ОЕМ производители в света, ще започне да доставя през септември подобни евтини РС в стил ноутбук и за гиганта Intel, според китайския Commercial Times. Плановете на компанията е разкрил вицепрезидентът на Asustek Джери Шен по време на конференция на инвеститори на 30 април.
Очаква се продажбите на евтини лаптопи, базирани на платформата Intel Classmate PC, да достигнат няколкостотин хиляди броя през 2007 г. Прогнозите за продажбите през следващата година възлизат на 10 милиона броя.
Според Шен, през 2008 г. Asustek ще заеме от 30 до 50% дял от нововъзникващия пазар на евтини Intel базирани лаптопи.
Инициативата на Intel може да се окаже по-действаща от дълго проточилия се проект “Лаптоп за всяко дете” (OLPC), в който са ангажирани множество компании. Освен това OLPC не съумява засега да спази шумно обявената цена от 100 долара за лаптоп. Цената на първите компютри по този проект е 175 долара.

Коментар