Мобилтел получи най-строгия сертификат за фактуриране

Мобилтел стана първият мобилен оператор в Източна Европа със сертификат за коректно таксуване на използваните от клиентите услуги. Този документ гарантира и верността на издаваните фактури, като допустимото отклонение е едва 0,002%.
Удостоверението е издадено от BABT (British Approvals Board for Telecommunications) и покрива техническите изисквания на британския регулатор Ofcom, определени като най-строгите в света. Валидността на сертификата е 3 години.
BABT е водеща компания за оценка на телеком продукти и услуги и се явява гарант, че те отговарят на съответните регулаторни изисквания и стандарти. Тя е определена от британското правителството за един от органите, сертифициращи фиксираните и мобилни оператори на Острова, сред които са Vodafone, O2, Orange и T-Mobile.
BABT предоставя своите услуги и на оператори и извън Великобритания. До момента удостоверение за коректност на фактурите имат турският Turkcell и Manx Telecom.
„Обикновено изпълнението на изискванията по придобиването на този сертификат отнема 18 месеца. Според първоначалната оценка Мобилтел вече отговаряше на голяма част от условията за сертифициране. Компанията успя да покрие всички критерии само за 6 месеца”, коментира Дейл Уитакър, оценител на BABT.
В близките години се очаква Европейския съюз да задължи телекомите да се сертифицират, уточниха от мобилния оператор.

Коментар