НАСА успя да огледа от по-близо Юпитер

След дълго пътуване космическата сонда на НАСА New Horizons направи снимки на Юпитер и на една от нейните луни. Сондата открила, че малките луни около планетата използват своята гравитация, за да задържат космическия прах и разнородните отломъци в пръстените на Юпитер, твърдят учените на НАСА.

От американската космическа агенция съобщиха още, че благодарение на своята сонда се успели да съберат богата и разнородна информация за планетата. New Horizons е дала възможност на учените да погледнат от по-близо урагана на Юпитер, наречен “Little Red Spot”, който по най-нови данни е с диаметъра на Земята, а вятърът там се движи със скорост от 400 мили/час. Little Red Spot се е образувал, след като три по-малки урагана са се слели в едно.

Космическата сонда също така е направила и снимки на Йо, един от най-големите спътници на Юпитер, според dailytech.com. Учените вярват, че в момента Йо, от геоложка гледна точка, е най-активното тяло в Слънчевата система. Според данните, доставени от сондата, по повърхността на тази луна има ярка, гореща лава, наред с места, където се наблюдава ярък газ. Вулканът Тващар е изхвърлил прах на 200 мили над повърхността на Йо, което е заснето от New Horizons.

Космическата сонда с големина на пиано е стигнала 1.4 милиона мили навътре в Юпитер на 28 февруари. New Horizons е използвала своите седем камери и сензори, за да може да осъществи над 700 наблюдения, на които са направени дигитални записи. Изследователите на Земята са получили почти 75% от 34-те гигабита информация.

New Horizons е най-бързият космически кораб, който някога е бил изстрелван в космоса. Той все още пътува за Плутон, където се очаква да стигне до 2015 година. Учените докладваха, че използването на гравитацията на Юпитер е помогнало да се съкрати с три години пътуването до Плутон.

Коментар