2020: Без лед на Арктика през лятото

Арктическата ледена шапка се топи много по-бързо от очакваното и в момента е с около 30 години пред предвижданията на IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change), каза американски експерт по топенето на ледовете, цитиран от Ройтерс.
Това означава, че океанът на върха на света може да остане без или почти без летен лед до 2020 година. Това е с три десетилетия по-рано от най-песимистичните прогнози на експертите по промяната на климата, според които ледовете ще се стопят най-рано през 2050 година.
Липсата на лед в Арктическия океан през лятото неимоверно много би увеличила скоростта на глобалното затопляне, казаха специалисти от САЩ. Сега именно Арктика поддържа Земята хладна. Без този лед Земята ще се затопли много по-бързо.
Това е така, защото ледът отразява светлина и топлина. Ако той изчезне, много по-тъмната земя или море ще абсорбират повече светлина и топлина, което ще затрудни изключително охлаждането на планетата, дори и през зимата.
За да стигнат до извода кога ще изчезне арктическия лед, учените са използвани данни от сателити, които са доста по-различни от тези, получени с помощта на компютърните модели на IPCC.
Грешката на IPCC идва от това, че екипът се е водил от виждането не какво може да се случи, а какво със сигурност ще се случи. По-разширената възможност включва по-късно топене на север или по-рано такова.
Американските експерти не се съмняват, че причината за тенденцията на затопляне в Арктика се дължи най-вече на парниковите газове в атмосферата. Вредните газове са единственото нещо, способно да промени до толкова голяма степен Земята на много географски ширини.

Коментар