Успешен финал за 12-то издание на национален конкурс по програмиране


Завърши дванадесетото издание на най-елитния национален частен конкурс по програмиране, организиран от PC Magazine Bulgaria и Мусала Софт. Тазгодишното състезание традиционно приключи с провеждане на финален присъствен кръг, последван от награждаване и пресконференция по повода.

 Участие в конкурса през шестте задочни кръга взеха 99 програмисти от цялата страна, без ограничение във възраст или професия, но за финала се класираха 12-те състезатели с най-много точки. За трети пореден път домакин на състезанието бе Българо-Корейският Интернет център в НДК, част от правителствения проект "Телецентрове".
 
Победител стана Владимир Недев, студент в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Голямата награда – персонален компютър, му бе връчена от Станислава Лилова от Американска Фондация за България. На второ място се класира Борис Даскалов, който спечели Visual Studio 2005 от Майкрософт и безжичен рутер от Comel Soft Multimedia, а 17’ LCD монитор от TechVision, отиде в ръцете на Ростислав Руменов. Останалите в класирането получиха куп апетитни награди, любезно предоставени от спонсорите ASBIS, BMG, Brainware, CNSys, Eurodesign, Infodar, Lexmarx, Logitech и Sirma Media и грамоти от организаторите. Присъстващите състезатели получиха и специални награди за редовното им участие.
 
Награждаването на победителите и пресконференцията се състояха в ранния следобед в Прес клуба на БТА, като на тях присъстваха представители на медиите и на организациите (държавни и частни институции), подкрепящи конкурса на всичките му нива, а също така специални гости и спонсори.
 
По време на награждаването доц. д-р Красимир Манев, преподавател във Факултет по математика и информатика към СУ, дългогодишен треньор на националните отбори по информатика и почетен председател на журито, поздрави участниците за успехите им, като разказваше накратко за постиженията им в националните и международни състезания по програмиране. 
 
„Развиваме се в положителна посока с всяка изминала година и се надявам, че ще продължим този тренд. Осигуряваме поле за изява на българските таланти в сферата на програмирането, а те заслужават да бъдат подкрепяни по всички възможни начини. Тази година имаше засилен интерес от страна на ИТ сектора, както държавен, така и частен и за нас това е добър знак, че все повече хора и институции оценяват инициативата на конкурса като значима за развитието на информатиката и програмирането.” – коментира Елена Маринова, президент на Мусала Софт. 
 
Крайното класиране от финалния кръг е:
1. Владимир Недев
2. Борис Даскалов
3. Ростислав Руменов
4. Руско Атанасов
5. Радослав Герганов
6. Веселин Георгиев
7. Ивайло Бояджиев
8. Любомир Господинов
9. Ивелина Захариева
10. Петър Иванов
11. Свилен Марчев
12. Йордан Маджунков

Коментар