Български студенти на световния финал на ИТ състезание

На 26 април в Илиев център, Студентски град, се проведе българският финал в категорията „Софтуерен дизайн” на Imagine Cup. Тази година състезанието се провежда под мотото "Представете си свят, в който технологиите помагат на всички да получат по-добро образование" и младежите имат възможност да се изявяват в общо 9-те категории на състезанието – Софтуерен дизайн,Разработка за хардуерни устройства, Уеб-пространство, Проект Хошими, Информационни технологии, Алгоритми, Кратък филм, Цифрова фотография и Проектиране на интерфейси. Изборът на финалисти за всички категории с изключение на категорията "Софтуерен дизайн" протича в оn-line режим.
На българския финал в категорията „Софтуерен дизайн”, 8 отбора представиха своите проекти – 4 отбора от ФМИ на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, 3 отбора от Техническия университет в София и 1 отбор от Техническия университет във Варна. Тази година първите три места са заети от представители на ФМИ. На първо място е отборът на BrainStorm – Деян Варчев, Ивайло Братоев, Стефан Добрев, Стефан Захариев с ръководител Йордан Димитров.
Награденият проект „Буквар” представлява приложение за интерактивно изграждане на идеи и визуализиране на данни. Той е средство за лесно и бързо запомняне на информация. Базиран е на идеята за мисловното картиране (mind mapping), която има своите корени още от времето на Леонардо да Винчи. В нейната основа е използването на мисловни карти (mind maps) за визуализиране и по-лесно възприемане на информация. Мисловните карти могат да се използват във всяко едно отношение на учебния процес: за осмисляне и визуализиране на нова идея, за организиране и интерактивно представяне на учебния материал, за подобряване на паметта и концентрацията, за водене на бележки по време на учебния час и за изготвяне на презентации. Приложението помага на учителите да водят по нов и различен начин уроците. От друга страна, работейки заедно в групи от няколко човека по една карта, на учениците ще им бъде много по-забавно и по-лесно да научат уроците си.
Според Деян Варчев: „Съвременното образование не се движи достатъчно динамично откъм концепция на преподаване, може да се каже, че нашите родители са учили по същия начин, както и ние – стандартен учебник и линейно възприемане на информация. Още от времето на Леонардо се знае, че мозъкът не мисли линейно, а асоциативно, създава връзки между нещата. Съвременното обучение ангажира само лявото, логическото полукълбо на мозъка, докато всъщност дясното е креативното. Целта на Буквар е да синхронизира работата на двете полукълба. Идеята ни беше максимално да се вкара в употреба силата на човешкия мозък.” Мотото на проекта е: Бъди свободен да мислиш! (Feel free to mind!), а за лого е избран делфинът – препратка към Рибния буквар на Петър Берон.
Йордан Димитров, ръководител на отбора, допълни: „Всички ние работим, в работата нещата са ясни, малко или много човек следва правила, стереотипи. Това състезание ни дава възможност да реализираме много идеи, да експериментираме. Затова се включихме в Imagine Cup с голямо желание и ентусизъм. Удоволствието, че получихме положителна оценка и признание за това, което сме направили, е голямо удовлетворение за целия ни екип.”
На второ място бе класиран проектът Knowledge Garden на Knowledge Ferries: Надежда Атанасова, Румяна Нейкова, Поля Пелова, Мирослав Недялков с ръководител Калин Георгиев.
На трето място се класира Semantic Store на отбора  SeManiaX: Борис Даскалов, Мирослав Мирославов, Ивана Димитрова с ръководител Калин Георгиев.
Отборите бяха оценявани от жури в състав: Димитър Капитанов – Старши програмист, Телерик, Влади Чалков – Управител, Кросроуд, Владимир Александров – Управител, Корус, Теодор Радев – Системен инженер, Майкрософт България, Мартин Кулов – Директор направление .НЕТ в Национална академия по разработка на софтуер (НАРС), Руслан Трифонов – Рит Софтуер, Ивайло Христов – Applied Language Solutions Team Leader и Мая Христова – Майкрософт България.
Критериите за оценка можете да видите на адрес: http://www.microsoft.com/bulgaria/education/softwareDesign.mspx

Коментар