Лаптопи ще се управляват чрез движение

BT Group работи по създаването на лаптоп с датчици на движение, по подобие на тези, използвани в устройствата за игри Nintendo Wii. Според авторите на проекта, потребителите ще могат да управляват приложенията, като например накланят лаптопа.
За да реализират подобна идея, проектантите ще вградят в компютъра акселерометър и специален софтуер, който ще интерпретира данните от него, съобщи techlabs.
Подобна функционалност ще бъде от полза на първо място за възрастни и хора с увреждания. Технологията може да помогне също така на потребителите да навигират в системата, когато използването на мишка не е практично.
Като измерва статичното ускорение в съчетание със силата на земното притегляне, акселерометърът може да определи градуса на наклона на лаптопа. По думите на изследователи от BT Group, в процеса на разработка на подобно "чувствително" устройство се откриват нови сфери на приложение на технологията.
Засега обаче не е ясно кога ще се появят комерсиални лаптопи, управлявани чрез движение. Интересно би било да се види как ще реагират на подобен продукт по-възрастните хора, които се боят от технологиите и затова не ги използват, посочват от BT Group.

Коментар