Сирма ще продължи да привлича още акционери

Сирма ще продължи да привлича още акционери измежду хората, които са отговорни за успеха на компанията, заяви нейният изпълнителен директор Цветан Алексиев, по случай 15-годишния юбилей.

“Сирма не е компания, притежавана от 1 човек, не е държавна фирма – собственици на компанията са хората, които работят в нея”, каза Алексиев пред около 300 представители на бизнеса, правителството, дипломати и банкери.
Началото поставят 5-6 приятели, които успяват да изведат Сирма до софтуерна група от 14 компании, бизнеси и джоинт венчъри с офиси в България, Канада, САЩ и Бразилия и персонал над 220 човека у нас, както и служители в чужбина.
“Много често водещата ни цел не са били парите, а да докажем пред себе си и пред другите, че можем да направим нещо хубаво, интересно и полезно”, сподели Цветан Алексиев.
Една от най-амбициозните цели на компанията, поставена още преди повече от 10 години, е да разработи CAD/CAM софтуер, за което са необходими много пари и време, а пазарът се заема трудно. Сирма обаче изминава целия този процес на „мускули” и с ентусиазъм, за да реализира идеята. В момента нейната CAD/CAM компания ЕнгВю има офиси в Канада, България и Бразилия, дистрибутори в над 40 държави по света и държи 2-ро място в света по продажби на CAD/CAM софтуер, специализиран за индустрията за производство на опаковки.
Онтотекст е също „младежка” идея на компанията, като в момента тя е една от най-известните в Европа частни лаборатории за извличане на информация, обработка на естествен език и семантичен уеб. Поради уникалната си технология и разработки, Сирма чрез Онтотекст е най-успешният български участник в европейските програми за изследвания и развитие, посочиха от компанията. Технологията на Онтотекст се използва в една от най-големите световни фармацевтични компании.
В партньорство с книгоиздателска къща Труд, БАН и Министерство на образованието Сирма Медия създаде продукти за образованието, сред които първата българска електронна енциклопедия, електронна История на България и образователния портал Знам.бг.
Съвсем скоро с компанията си „Пирина Технологии” Сирма за пръв път излезе извън сферата на чисто софтуерните разработки и започна създаване на български режещи плотери.
Един от най-интересните джоинт-венчъри на Сирма е СЕП България – амбициозен проект за развитие на нова национална платежна система, базирана на мобилни разплащания.
В своята дейност Сирма си партнира с водещи световни компании като Oracle, IBM, Microsoft, HP, i-Flex, X1 и Salesforce, както и с много български софтуерни фирми.

Коментар