IIPA: Пиратството остава с висок процент в България

Макар да е налице подобрение в подхода и волята на българското правителство и прокуратурата по отношение на преследването на посегателствата срещу интелектуалната собственост, процентът на пиратството остава висок, особено в Интернет и мобилните комуникации. Това е становището на Международния алианс за интелектуална собственост (IIPA), по повод огласения тези дни Списък 301 на Търговския представител на САЩ. В графата за наблюдение тази година фигурират 30 страни, като 5 територии бяха изключени от нея, а именно Бахамите, България, Хърватска, Латвия и Европейския съюз.
Поради тази причина, членовете на IIPA считат, че процесите в България следва да останат под наблюдение и ако не доведат до реално снижаване ръста на интелектуалното пиратство, позиционирането на страната в Списък 301 да бъде преразгледано следващата година.
„Изваждането на България от Списък 301 е доказателство, че Търговският представител на САЩ внимателно следи закрилата на правата върху интелектуална собственост в отделните държави и отчита както реалните цифри, изразяващи се в ръст на пиратство  и загуби за американския бизнес, така и наличието на политическа воля и предприемането на конкретни действия с оглед преодоляването на този проблем”, коментира Велизар Соколов, юридически представител на Сдружението на издателите на бизнес софтуер у нас (BSA).
През 2006 г. българското правителство доказа, че има политическата воля да се бори с интелектуалното пиратство във всички негови форми на проявление и предприе конкретни мерки в областта на законодателството, правоприлагането и формирането на адекватни обществени нагласи и култура на потребление на продуктите на интелектуална собственост. Лично аз се радвам от това решение и се надявам че Списък 301 ще остане само неприятен спомен”, допълни Соколов.
На 13 февруари т.г. IIPA внесе своя доклад, съдържащ препоръки, свързани със закрилата на защитени произведения, правоприлагането в областта на интелектуалната собственост, както и проблемите с достъпа на американския бизнес до различни пазари. От 60 територии в света IIPA поиска 45 от тях да бъдат включени в Списък 301.
В световен мащаб IIPA изчислява загубите за 2006 г. на американските индустрии в резултат от интелектуално пиратство на 30-35 милиарда щатски долара. Тази сума не включва значителните загуби, дължащи се на пиратството в Интернет, които все още не могат да бъдат оценени адекватно.
„Процесът 301 е инструмент от изключителна важност, с който правителството на САЩ успява да подсигури по-добра правна закрила и по-ефективно правоприлагане в територии от цял свят, чиито пазари са важни за нас. Успешното развитие на този процес е генерирало през годините приходи от милиарди долари и все по-нарастваща заетост в индустриите от областта на интелектуалната собственост, които са в момента един от най-динамичните сектори на икономиката ни”, каза Ерик Смит от IIPA. 
Според проучване на IIPA, основните индустрии от областта на интелектуалната собственост са допринесли с 6.56% към американския брутен вътрешен продукт през 2005 г. Освен това са наели 5.38 милиона служители през същата година, което съставлява 4.03% от работещите в САЩ.
„Китай и Русия остават двете най-проблематични страни, така както бяха и в предишните години. Въпреки известен напредък, правоприлагането там остава неадекватно, същинската правна реформа също предстои, както и разширяването на достъпа до легитимни закриляни обекти на авторското право, допълни Смит.

Коментар