Фас прекъсна за кратко трасе от Internet2

Пожар, предизвикан от неугасена цигара, прекъсна за два дни участък от експерименталната мрежа Internet2. Инцидентът е станал на бостънския мост Longfellow, като е пострадало трасето между Бостън и Ню Йорк, съобщава theregister.com.

Фасът е бил хвърлен от бездомен жител на 1 май около 20,20 ч. местно време. Възстановяването на комуникацията е отнело около 2 дни.

Освен оптичният кабел с пропускателна способност 10 гигабита в секунда, е пострадала и линията на бостънското метро. Тя обаче е била възстановена за няколко часа.

Според техническите специалисти на консорциума Internet2, поражения са били нанесени и на участъка Чикаго-Ню Йорк от трасето на Internet2, който минава през Бостън. Като алтернативен път по време на повредата е бил използван вашингтонският канал.

Високоскоростната мрежа Internet2 обединява няколкостотин образователни и изследователски организации от целия свят. Консорциумът беше създаден през 1996 година от представители на над 200 университета в САЩ. Наскоро учените, свързани с проекта, съобщиха за нов рекорд в скоростта на предаване на данни в мрежата – 9,08 гигабита в секунда при разстояние от 20 хиляди мили между абонатите.

Коментар