Apple с кинжален удар срещу BlackBerry

BlackBerry загуби ключов клиент в лицето на Пентагона, измества я Apple

BlackBerry загуби ключов клиент в лицето на Пентагона, измества я Apple

Apple ще утежни сериозно положението на своя конкурент  BlackBerry. Екипът на Тим Кук спечели ключова сделка с Министерство на отбраната на САЩ, за сметка на компанията от Канада.

Военните ще купят 650 хиляди iOS устройства, които ще заменят ползваните досега смартфони и таблети BlackBerry. Поръчката включва iPad, iPad mini, iPod touch и Phone от различни поколения, съобщи Electronista.

Експертите на министерството са преценили, че покупката и обслужването на епълските джаджи ще им излезе по-евтино, отколкото да минат на ново поколение BlackBerry 10 устройства. Решението в полза на Apple е мотивирано и от факта, че съществуващите BlackBerry устройства не могат да се ъпгрейдват до версия 10 на платформата.

В момента военните ползват около 470 хиляди канадски устройства от предишни поколения. По-нататъшната им употреба е преценена като нецелесъобразна. Първо, увеличават се разходите за ремонти, и второ, адаптирането им към новите изисквания за сигурност би струвало твърде скъпо на министерството. Изчисленията показват, че окончателната цена на BlackBerry ще нарасне четири пъти.

Повече от половината нови епълски устройства ще бъдат раздадени на сухопътните войски, военноморските сили и съпътстващото командване. Останалите устройства ще се използват от чиновниците в Пентагона.

Коментар