Обикновен дисплей показва 3D във въздуха

Нова технология на HP превръща обикновен LCD в дисплей за триизмерни изображения, висящи във въздуха

Нова технология на HP превръща обикновен LCD в дисплей за триизмерни изображения, висящи във въздуха

Изследователи от лабораторията на HP в Калифорния създадоха 3D дисплей, който генерира изображение във въздуха, на известно разстояние от екрана.

Зрителният ъгъл е 180 градуса, така че човек вижда изображението при преместване вляво или вдясно от него. Нещо повече, за наблюдаване на триизмерния ефект не са необходими специални очила или други приспособления.

Иновативният 3D дисплей е създаден чрез модифициране на обикновения течнокристален панел, използван в смартфони, таблети, лаптопи или телевизори, съобщи Technology Review.com. Същността на метода се състои във възпроизвеждане на всички светлинни лъчи, отразяващи се от обекта под всеки ъгъл, с цел получаване на различни изображения за лявото и дясното око на зрителя.

Изследователите от HP са поставили материал с наноканали в системата за подсветка на дисплея. Тези канали, наречени „направляващи пиксели”, заставят светлинните лъчи да отидат в различни направления.

Дисплеят не използва въртящо се огледало, лазери или множество графични процесори. В него няма движещи се части, както при други подобни разработки. Всичко се свежда до манипулиране на направлението, цвета и други свойства на светлината.

Броят на направляващите пиксели се определя от броя на ракурсите, от които зрителят може да види изображението. В частност, показаният от HP дисплей има 200 гледни точки за статични изображения и 64 точки при възпроизвеждане на видео с честота 30 кадъра в секунда.

Направата на подобен дисплей е лесна задача, предвид, че той представлява модифициран вариант на обикновен течнокристален екран. Необходимо е обаче показваното съдържание да включва толкова изображения, колкото гледни точки поддържа дисплеят – 200, в случая.

Не е задължително обектът да бъде сниман от 200 ракурса, тъй като всички допълнителни гледни точки могат да се създадат софтуерно.

Според експерти от Масачузетския технологичен институт (MIT), разработката на HP Labs е една от малкото иновации, които позволяват създаване на триизмерно изображение, висящо във въздуха.

Повечето 3D телевизори и други комерсиални продукти използват оптични трикове, за да създават илюзия за дълбочина. Пробив за последните сто години – това е оценката на MIT за дисплея на HP.

Коментар