Google няма да обединява Chrome и Android

Ерик Шмид отхвърли възможността Google да обедини платформите Android и Chrome

Ерик Шмид отхвърли възможността Google да обедини платформите Android и Chrome

Ерик Шмид, председател на борда на директорите на Google, отрече появилите се слухове, че компанията планира да обедини платформите Chrome и Android. Бившият CEO на интернет гиганта участва във форума Big Tent Activate Summit, където говори и по актуалната напоследък тема.

По-рано този месец Анди Рубин, ръководител на подразделението за Android, напусна заемания пост, а неговото място бе заето от Сундар Пичаи, мениджър на проекта Chrome и онлайн приложенията, вкл. Google Drive и Gmail. Предполагаше се, че тази рокада е свързана с обединението на двете подразделения на Google – за браузъра Chrome и мобилната платформа Android.

Ерик Шмид обаче опроверга категорично тези слухове. Въпреки че Chrome и Android имат общи черти, двете платформи ще продължат да съществуват отделно, тъй като решават различни задачи, уточни мениджърът.

Междувременно, Шмид нарече абсолютна лъжа слуховете за продажба на своя дял в компанията. “Google е моят дом”, каза той, допълвайки, че не планира да започне работа в правителството.

През февруари т.г. излезе информация, че Шмид е продал 42% от акциите си в Google за сумата от 2,5 млрд. долара. Според някои анализатори, Шмид планира да инвестира получените от продажбата пари в собствени проекти в ИТ областта. Към края на миналата година Шмид притежаваше 7,6 млн. акции на  Google, или 2,3% от всички ценни книжа на интернет компанията, пуснати в обръщение.

Коментар