HP обяви РС-та с хибриден Blu-ray/HD DVD драйв

HP планира да предложи хибриден HD DVD/Blu-ray оптичен драйв за някои от своите поръчкови (build-to-order) компютри. Новите опции ще са достъпни от тази седмица за избрани PC-та чрез онлайн магазина на HP, съобщи arstechnica.com.
Сред "избраните" модели с хибридeн драйв са Pavilion Media Center m8019y и d4890y. HP ще използва оптично устройство на LG, модел Super Multi Blue Blu-ray Disc Rewriter and HD DVD-ROM Drive.
Драйвът ще може не само да чете и двата формата, но и да записва на еднопластови и двупластови Blu-ray дискове със скорост 2х. Няма да поддържа обаче запис на HD DVD.
Други опции за ъпгрейд, които HP планира да добави, са кабелен тунер, графични карти и процесори Intel Quad-core.
Хибридният драйв ще нареди HP сред първите големи компютърни производители, които предлагат на своите клиенти подобна опция към поръчковите машини. Dell предлага Blu-ray драйв в някои от своите машини, но не и в моделите по поръчка. Apple все още не предлага подобна HD опция.
През 2004 година HP обеща да използва Blu-ray технологията. Една година по-късно компанията съобщи, че поддържа HD DVD и започна да предлага HD DVD драйвове в някои от своите настолни компютри и лаптопи. Сега, с предлагането на хибриден драйв, HP ще снеме тежестта от гърба на потребителите, които не могат да изберат единия от двата формата в тази война. Но на каква цена ще стане това?
Отговорът не е известен, макар че според някои предварителни оценки оптичният хибриден драйв ще добави между $500 и $1200 към цената на компютъра. Началните цени на Pavilion Media Centers m8019y и d4890y започват от 929.99$ и 949.99$.

Коментар