ЕК може да се опита да раздели на части Microsoft

Представители на Европейската комисия повдигат въпроса дали софтуерният гигант Microsoft трябва да бъде разделен на части. Целта би била да се прекрати доминантната роля на американската компания на пазара в Европа, писа CNET, позовавайки се на информация от Ройтерс.
Според един от американските инициатори на предишен опит за разбиване на части на Microsoft , ЕС трябва да процедира внимателно, ако въобще иска да направи подобно нещо. Засега няма явни признаци това да се случи, а и експертите го смятат за малко вероятно.
Европейската комисия, най-големият антитръстов регулатор на Стария континент, никога досега не е разбивала компания, за да я лиши от доминиране на пазара. Все пак комисията е изисквала големи лишения от фирми, търсещи разрешение за сливане.
Според някои експерти, изпълнителният орган на ЕС теоретично може да наложи подобно свое решение на Microsoft като необходимата цена, която компанията ще трябва да плати, ако иска да прави бизнес в Европа.
Проблемът за промяна в поведението на софтуерния гигант е взет присърце от Европейската комисия. И за разлика от САЩ, където не бяха наложени никакви глоби на компанията, ЕС санкционира Microsoft с $1.063 милиарда, като е възможно да й бъдат наложени още парични санкции. Тези действия обаче не дадоха резултат, що се отнася до търсените промени в поведението на Microsoft.
Досега не е имало компания, която да откаже да изпълни разпорежданията на Европейската комисия. Поради тази причина от ЕК заговориха за „структурно лечение” на проблема, което на антитръстов жаргон означава раздробяване на компанията. От Microsoft пък заявиха, че са направили всичко по силите си, за да спазят изискванията на ЕС.
ЕК има цялата власт, която й е нужна, за да раздели гиганта, но все още няма признаци, че ще прибегне до тези радикални мерки. Пълномощията на ЕК върху Microsoft освен това са подложени на изпитание в съдилищата на ЕС.
Microsoft обжалва решението на ЕК от 2004 година за налагане на глоби и за настояване софтуерният гигант да промени своите бизнес практики. Европейският съд от първа инстанция в Люксембург се очаква да отсъди по случая по-късно тази година.
В САЩ, съдът беше наредил разделяне на Microsoft през 2000 година, но след обжалването през следващата година, решението беше отхвърлено, най-вече поради липса на свидетели по делото.

Коментар